COFFİN-SİRİS SENDROMU(=CSS=5. PARMAK SENDROMU=HİPOPLASTİK 5. PARMAK VE AYAK TIRNAĞI İLE OLAN MENTAL RETARDASYON SENDROMU)
İlk olarak 1970 yılında Coffin ve Siris tarafından ciddi zeka geriliği, tırnakları olmayan ve beşinci parmaklarında hipoplastik distal falanksları olan ilişkisiz 3 kız çocuğunda tanımlanmıştır.
Coffin-Siries Sendromu ve Nicolaides Baraitser Sendromu en tanınan BAFopati sendromlarıdır. BAF kompleksi olarak adlandırılan SWI/SNF kompleksinin proteinlerini kodlayan genlerdeki mutasyonlar, sendromik zihinsel yetersizlikten Coffin-Siris sendromuna(CSS) ve Nicolaides-Baraitser sendromuna(NCBRS) kadar uzanan bir dizi bozukluğa neden olur.
Literatürde bildirilen yaklaşık 200 Coffin-Siris vakası bulunmaktadır.
Hastalıktan sorumlu genler BAF kompleksinde yer alan; ARID1A, ARID1B, ARID2, SOX11, SOX4, DPF2, SMARCA4, SMARCB1, SMARCC2, SMARCD1, SMARCE1, BICRA genleridir.
Otozomal Dominant(OD) olarak kalıtılırlar.
KLİNİK ÖZELLİKLERİ
- 5. parmak tırnak/distal falanks hipoplazisi/aplazisi: Tipik olarak, ya distal falanksta aplazi ya da hipoplazi vardır ya da tipik olarak beşinci parmağı içeren tırnak yokluğu vardır, ancak diğer parmaklar da etkilenebilir.
- Değişken derecelerde motor veya zihinsel gerilik
- Yüz görünümü: Kaba yüz görünümü mevcuttur. Kalın ve dışa dönük alt ve üst dudaklar, geniş ağız, geniş burun ucu ve burun köprüsü, kalın kaşlar ve uzun kirpikler
- Hirşutizm/hipertrikoz: Atipik bölgelerde kıllanma artışı(örn. sırt) veya kollarda/yüzde aşırı kıllanma
- Seyrek kafa derisi saçları: Özellikle bebeklik döneminde, özellikle şakak bölgelerinde
Ayrıca;
- Hipotoni
- Nöbetler
- Beslenme güçlükleri
- Sık enfeksiyon geçirme
- Boy kısalığı
- Oftalmolojik anomaliler; pitoz, strabismus, miyopi
- Mikrosefali
- Beyin malformasyonları; corpus callosum agenezisi
- İşitme kaybı; Sıklıkla tekrralayan ÜSYElerle ilişkilidir.
- Kardiyak anomaliler; VSD, ASD, Fallot tetratolojisi, PDA
- Genitoüriner anomaliler; Kriptorşidizm, at nalı böbrek, hipospadias
TANI
- Klinik olarak Coffin-Siris sendromu düşündüren bulguları olan hastalara moleküler genetik yöntemlerle tanı konulabilmektedir.
- Öncelikle en sık görülen ARID1B geninden başlanabilir.
- Multigen içeren paneller kullanılabilir.
- Atipik bulgular ve net olarak Coffin-Siris sendromu düşünülemiyorsa ekzom dizileme gibi daha kapsamlı genomik testler yapılabilir.
ARID1A |
<%5
|
ARID1B |
~%37 |
ARID2 |
Nadir |
DPF2 |
Nadir |
PHF6 |
Nadir |
SMARCA2 |
~%2 |
SMARCA4 |
~%7 |
SMARCB1 |
~%7 |
SMARCC2 |
Nadir |
SMARCE1 |
~%2 |
SOX4 |
Nadir |
SOX11 |
~%2 |
Bilinmeyen
|
~%40 |
AYIRICI TANI
- Nicolaides-Baraitser Sendromu: Seyrek kafa derisi kılları, azalmış subkutan yağ nedeniyle interfalangeal eklemlerin ve distal falanksların belirginleşmesi, karakteristik kaba yüz özellikleri, mikrosefali, nöbetler ve gelişimsel gecikme/zihinsel yetersizlik ile karakterizedir.
- Borjeson-Forssman-Lehmann Sendromu: Tipik olarak ciddi zihinsel engelli, epilepsi, hipogonadizm, hipometabolizma, belirgin obezite, yüzdeki deri altı dokusunun şişmesi, dar palpebral fissür ve büyük fakat deforme olmayan kulakları olan erkeklerle karakterizedir.
- Mozaik Trizomi 9: Mozaik trizomi 9'lu bir birey, yüz özellikleri (geniş, şişkin burun), hirşutizm ve beşinci parmak hipoplazisi dahil olmak üzere CSS'ninkine benzer özelliklere sahipti.
- Brakimorfizm-onikodisplazi-disfalangizm(BOD) Sendromu: Kısa boy, küçük displastik tırnaklar, kısa beşinci parmaklar, geniş burunlu geniş ağız ve hafif entelektüel eksiklikler ile karakterizedir.
- DOORS (deafness, onychodystrophy, osteodystrophy, mental retardation and seizures) Sendromu: CSS ile ortak özellikler, hipoplastik terminal falanksları ve/veya tırnak anomalilerini, sağırlığı ve nörolojik anormallikleri içerir. DOORS sendromu otozomal resesif bir şekilde kalıtılır ve TBC1D24'teki bialelik patojenik varyantlardan kaynaklanır.
- Fetal alkol spektrumu (FAS): FAS'da küçük tırnaklar, doğum öncesi ve doğum sonrası büyüme geriliği, dismorfik yüz özellikleri ve bilişsel yetersizlikler görülebilir.
- Fetal hidantoin/fenitoin embriyopatisi: Fenitoine doğum öncesi maruziyetin neden olduğu bu sendromda; distal falanks hipoplazisi, küçük tırnaklar, dismorfik yüz özellikleri, dijitalleştirilmiş başparmaklar, düşük saç çizgisi, kısa veya yele boyun, büyüme geriliği ve bilişsel engellilik tanımlanmıştır.
- Mabry Sendromu: Mabry sendromu, gecikmiş gelişim, nöbetler, kaba yüz özellikleri, hipoplastik beşinci basamak ve alkalen fosfatazın yüksek serum konsantrasyonları ile karakterizedir. Otozomal resesif bir şekilde kalıtılır ve PIGV'deki bialelik patojenik varyantlardan kaynaklanır.
- Cornelia de Lange Sendromu: Klasik CdLS, ayırt edici kraniyofasiyal özellikler (kemerli kaşlar, sinophrys, kalkık burun, küçük dişler, mikrosefali); büyüme geriliği ve bazen CSS'ye benzer beşinci parmak hipoplazisini içerebilen ekstremite anomalilerini içerir. Diğer bulgular kardiyak defektleri, gastrointestinal anomalileri ve genitoüriner malformasyonları içerebilir.
- 4q Delesyon Sendromu: Bu kromozom delesyon sendromu, karakteristik kavisli, volar, beşinci parmak tırnağı ve hipoplastik distal falanks içerir.
- BICRA ile ilişkili bozukluk: Klasik olarak mikrosefali, frontal bossing, epikantal kıvrımlar, belirgin burun uçları ve düşük kulaklar dahil olmak üzere kaba yüz özellikleri ile karakterizedir.
- SMARCD1 ile ilişkili bozukluk
TEDAVİ VE İZLEM
- Klinik bir genetikçi ve/veya genetik danışman ile konsültasyon
- Gelişimsel dönüm noktalarını kaydetmek ve nörolojik semptomları veya eksiklikleri belirlemek için nörolojik ve/veya gelişimsel muayene
- Gerektiğinde mesleki, konuşma veya fizik tedavi için değerlendirme
- Beslenme güçlükleri veya zayıf büyüme için gastrointestinal değerlendirme
- Gerektiğinde bir beslenme uzmanı tarafından diyet değerlendirmesi
- Genişlemiş fundus muayenesi ve görme keskinliği dahil oftalmolojik muayene
- İşitme kaybını değerlendirmek için işitsel beyin sapı yanıt testi ve otoakustik emisyon testi ile odyoloji değerlendirmesi
- Yapısal kalp kusurlarını değerlendirmek için ekokardiyogram
- Yapısal böbrek veya genitoüriner anomalileri değerlendirmek için renal ultrasonografi gerekir.
GENETİK DANIŞMA VE PRENATAL TANI
- Coffin-Siris Sendromu Otozomal Dominant(OD) kalıtılır.
- Bugüne kadar bildirilen çoğu vaka de-novo patojenik varyant sonucu meydana gelmiştir.
- Penetrans ve değişken ekspressivite OD kalıtımın özellikleridir.
- Ebeveynlerden biri etkilenmişse çocukta görülme ihtimali %50’dir.
- Mutasyon saptanırsa ve bu mutasyon ebeveynde yoksa tekrarlama riski daha düşüktür. Teorik olarak bulunan gonadal mozaisizm riskini aklımızda bulundurmalıyız.
- Ebeveynler etkilenmişse prenatal tanı ve PGT önerilir.
GÖRSEL KAYNAKLARI;
1. https://3billion.io/blog/rare-disease-series-7-coffin-siris-syndrome/
2. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnmol.2018.00252/full
3. https://medlineplus.gov/genetics/condition/coffin-siris-syndrome/
4. https://3billion.io/blog/my-odyssey-1-story-of-a-girl-with-coffin-siris-syndrome/
5. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/cge.12225
6. https://europepmc.org/article/pmc/pmc6852734
7. https://3billion.io/blog/rare-disease-series-7-coffin-siris-syndrome/
Yorum Gönder
Sorularınızı ve merak ettiklerinizi buradan yazabilirsiniz